Πώς ελέγχω την ποιότητα της γραμμής internet που έχω στο σπίτι/δουλειά μου

Πηγή: Ubuntu Greece - Salih EMIN

Είναι γνωστό στους περισσότερους, ότι για να δούμε αν έχουμε  επικοινωνία με internet ή κάποιον διακομιστή χρησιμοποιούμε το κλασσικό Ping. Επίσης για να δούμε η γραμμή μας διακόπτεται κάπου χρησιμοποιούμε το Traceroute.

Υπάρχει όμως ένα εργαλείο που τα συνδυάζει αυτά τα δεδομένα και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα για την σύνδεσή μας.

ΜΤR

Το mtr συνδυάζει τη λειτουργικότητα των προγραμμάτων traceroute και ping σε ένα ενιαίο διαγνωστικό εργαλείο δiκτύου.

Όταν το mtr ξεκινά, ερευνά τη σύνδεση δικτύου μεταξύ του υπολογιστή σας και ενός διακομιστή της επιλογής σας (π.χ. Google). Ο έλεγχος γίνεται με την αποστολή πακέτων με χαμηλό TTL (χρόνος ζωής πακέτου), σημειώνοντας το χρόνο απόκρισης των ενδιάμεσων δρομολογητών (routers). Αυτό επιτρέπει στο mtr εκτυπώνει το ποσοστό απόκρισης και τους χρόνοι απόκρισης της διαδρομής του πακέτου στο διαδίκτυο. Έτσι μια ξαφνική απώλεια πακέτου ή αύξηση στον χρόνο απόκρισης είναι συχνά μια ένδειξη της κακής (ή απλά υπερφορτωμένης) σύνδεσης.

Για την εγκατάσταση του απλά κάντε αναζήτηση στο Κέντρο Λογισμικού Ubuntu για mtr ή κάντε κλικ στο available the Ubuntu Software Center  https://apps.ubuntu.com/cat/applications/mtr/

Μόλις τελειώσει πατήστε ALT-F2 και γράψτε mtr google.com και θα ανοίξει ενα παράθυρο όπου θα δείτε τα στατιστικά της σύνδεσής σας απο τον υπολογιστή --> router --> ενδιάμεσοι δρομολογητές / διακομιστές --> Google

mtr